+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Wil jij onze nieuwe penningmeester worden? We zoeken een nieuwe secretaris, iets voor jou? Voorzitter gezocht! Verenigingen en stichtingen hebben een tekort aan nieuwe aanwas van bestuurders. Jongeren willen best iets voor hun vereniging of een stichting doen, maar een bestuursfunctie lijkt ze niets. Terwijl besturen zo leuk kan zijn! Én je kunt er zelf enorm veel voordeel van hebben. In deze blog bespreken we 5 vooroordelen over een bestuursfunctie om jou te laten zien dat besturen wél leuk is. En we laten zien hoe het traineeship New Leaders jou kan helpen!

Bliqsem verzorgt enkele workshops tijdens het New Leaders programma en begeleidt de opdrachten tijdens het programma. Daarnaast draagt Bliqsem bij aan de promotie van New Leaders zodat meer nieuwe verenigingsbestuurders kunnen worden geworven.

1. Het kost teveel tijd

Veel jongeren zijn bang om zich voor langere tijd ergens aan te binden, zeker als ze bezig zijn met een studie en misschien binnenkort ergens anders gaan wonen vanwege studie, werk of samenwonen. Bij veel bestuursfuncties is op basis van de functiebeschrijving niet direct te zien hoeveel tijd het kost. Als je aan huidige bestuurders vraagt hoeveel tijdsbesteding het kost, geven ze meestal aan dat het enorm meevalt, zeker nadat je bent ingewerkt. Daarnaast worden bestuursfuncties steeds flexibeler waardoor je ook op afstand en op je eigen moment en plek aan taken kunt werken.

En er is nog een ander heel belangrijk ‘iets’; besturen staan te springen om nieuwe enthousiaste bestuursleden! Je hebt dus een sterke positie om al voor de start heel duidelijk aan te geven onder welke voorwaarden je wilt meehelpen. Je kunt aangeven dat je flexibiliteit nodig hebt en dat je een bepaald aantal uren per week kunt besteden. Er is zeker een bestuur dat heel blij zal zijn dat je ze komt helpen, waardoor ze zeker akkoord zullen gaan met je wensen.

Het traineeship New Leaders leert je hoe je een bestuursfunctie kunt vinden die bij je past en de LEVgroep kan je daar ook bij begeleiden. Ze beschikken over veel contacten met mensen die op zoek zijn naar nieuwe bestuurlijk talent. Daarnaast leer je hoe je efficient de bestuurstaak kan invullen.

2. Het levert mij niets op

Vrijwilligerswerk is alleen maar geven en heel veel van je vrije tijd besteden aan het helpen van andere mensen wat niets oplevert… 
Of niet? Vrijwilligerswerk levert juist heel veel op, zo lang je het juiste werk kiest dat past bij jouw talenten en interesses. Iedereen wordt blij van het inzetten van zijn of haar talenten voor de ander. Een bestuursfunctie heeft nog extra voordelen. Doordat je kunt leren leidinggeven, ontwikkel je talenten die je in veel bijbanen niet kunt ontwikkelen. Daarnaast breid je snel je netwerk uit omdat je een verantwoordelijke functie hebt. Je komt met veel, nieuwe lokale mensen in aanraking waardoor je je snel thuisvoelt met waardering van je omgeving. 

Tijdens het traineeship New Leaders leer je veel nieuwe vaardigheden aan die je als mens verrijken en die je direct kunt toepassen in een (toekomstige) bestuursfunctie. Je leert nieuwe vaardigheden van inspirerende mensen. Daarnaast zit je in een ‘klas’ van andere nieuwe bestuurders waardoor je met anderen ervaringen kunt uitwisselen en leuke contacten op doet.

3. Je werkt alleen met saaie oude mannen samen

In veel besturen zitten mensen die het al lange tijd doen, maar die maar wat graag het stokje willen overgeven aan nieuwe generaties bestuurders. Mensen die zich heel verantwoordelijk voelen en al jarenlang zich inzetten voor de vereniging of stichting. Van die mensen kan je enorm veel leren en ze zullen je met open armen ontvangen. Gelukkig zijn er initiatieven om nieuwe bestuurders op te leiden en te werven waardoor er steeds meer vernieuwing in de besturen komt. Een gezonde mix van jong en oud, man en vrouw, verschillende culturen zorgt voor een kleurrijk, aanvullend en krachtig bestuur.

Tijdens het traineeship New Leaders zul je zien dat veel verschillende mensen interesse hebben om te gaan besturen en dat heel graag willen leren. Met deze leergierige en enthousiaste mensen kom je misschien wel samen in een bestuur terecht waardoor je meteen een maatje hebt.

4. Je moet ervaring als leidinggevende of manager hebben

Ervaring is niet belangrijk, talent en ambitie wel. Als je wilt leren, kan je heel ver komen. Als je voelt dat je het kunt (willen is kunnen?!) pak dan je kans om jezelf te ontwikkelen en een flinke stap verder te komen. 

In veel besturen zitten mensen die na hun werkzame leven als directeur, manager of leidinggevende nog iets nuttigs met hun tijd wil doen. Die mensen hebben inderdaad al veel ervaring en dat werkt in hun voordeel. Deze besturen zoeken echter geen kopieën van de huidige bestuurders, ze zoeken juist vers bloed, frisse wind en jonge honden. Enthousiaste mensen met nieuwe inzichten die bereid zijn door vallen en opstaan te leren.

Het traineeship New Leaders maakt het makkelijker voor je om in een bestuur met ervaren mensen te laten zien dat je jezelf wilt ontwikkelen en dat je tóch geschikt bent ondanks dat je weinig ervaring hebt. Tijdens het traineeship ga je ook ’stagelopen’ bij een bestuur waardoor je al snel de nodige ervaring opdoet. En dat tijdens het traineeship; je hebt dus altijd de docenten om op terug te vallen als je kennis, inzichten en ideeën nodig hebt om een taak uit te voeren of een probleem op te lossen.

5. Je moet veel vergaderen

Vergaderen is allang niet meer de belangrijkste taak van een bestuur. Veel bestuurders zijn naast hun bestuurlijke taken vooral ook bezig om leiding te geven aan de dagelijkse organisatie van de vereniging of stichting. Ze nemen verantwoordelijkheid voor het behalen van doelen of het realiseren van een vernieuwing. Ze zijn het boegbeeld van een vereniging en stimuleren anderen om te doen wat er moet gebeuren. En ze maken achter de schermen samen beleid, nemen beslissingen en passen goed op de centen. Steeds meer besturen maken de overgang van overlegorganen naar doe-teams die beleid snel in de praktijk brengen en dynamisch en vooruitstrevend zijn. Ze zijn actieve netwerkers en verbinders werken samen in de gemeente of sector om samen sterk te staan. 

Het traineeship New Leaders laat je zien hoe besturen anno 2019 gebeurt en inspireert je om hier concreet invulling aan te geven. Je komt in aanraking met inspirerende bestuurders die je laten zien hoe het werkt en ook na het traineeship graag tot je beschikking staan. Het traineeship versterkt je netwerk van slimme, inspirerende mensen die je altijd nog kunnen helpen.

Besturen is zo gek nog niet, toch? Besturen is;

  • Leuk omdat ze je met open armen zullen ontvangen
  • Leerzaam omdat je taken kunt doen waar je later ook nog iets aan hebt
  • Goed voor je netwerk; je ontmoet enthousiaste en inspirerende mensen
  • Een eye-opener; je ziet hoe een vereniging achter de schermen werkt
  • Een verrijking voor jou als young professional!

Informatie over New Leaders

LEVgroep heeft een nieuw programma ontwikkeld voor aanstormend bestuurlijk talent: New Leaders

In dit programma van mei 2019 tot en met november 2019 train je samen in een groep, met ondersteuning van ervaren coaches in 8 maandelijkse avondsessies van 19.00 tot 22.00 uur. Je leert van ervaren bestuurders, inspirerende experts en andere talenten op onderwerpen als modern besturen, bestuursrollen, de politieke arena, social media, fondsenwerving en pitchen & presenteren. Je werkt na de sessie een praktijkopdracht uit die je direct kan toepassen in je eigen vereniging of stichting. Het programma is bedoeld voor vrijwilligers uit Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Nuenen, Oirschot en Son en Breugel.

Vragen?
Informatie kan je opvragen bij Ronald Scharroo, ronald.scharroo@levgroep.nl

Meer informatie en aanmelden via: http://bit.ly/levnewleaders