+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Er is een tekort aan nieuwe bestuurders voor stichtingen, verenigingen en andere maatschappelijke initiatieven. Wie zijn dan toch die personen, ook ‘jonge’ mensen, die op dit moment wel vol enthousiasme in een bestuur zitten. Waarom doen ze het? Hoeveel tijd kost zo’n bestuursfunctie nu eigenlijk? Wat levert het jezelf op als persoon? En, hebben ze nog tips voor mensen die twijfelen?

Eric Evers, bestuurslid van Stichting MFA in Mierlo

In dit artikel interviewen we Eric Evers, bestuurslid van het cultureel centrum in Mierlo. Eric is 39 jaar oud en werkt in het dagelijks leven als marketing & business development manager. Eric zegt “het geeft mij enorm veel voldoening dat we als stichting progressie boeken, we staan weer midden in de samenleving.” Lees verder over zijn beweegredenen en tips voor aankomende bestuurders.

1. Waarom ben jij zo enthousiast over jouw bestuursfunctie en wat is er zo leuk aan?

Ik zit in het bestuur van Stichting MFA (multifunctionele accommodatie) in het mooie dorp Mierlo (tussen Helmond en Eindhoven). Wij voeren het beheer over twee multifunctionele gebouwen, de gebouwen zijn van de gemeente maar wij doen het beheer. Het is te vergelijken met een cultureel centrum dat onder twee daken verdeeld is; het ene gebouw is meer op de jeugd gericht onder de naam Loesje, het andere gebouw is het Patronaat. Van oudsher verbonden met de kerk, maar recentelijk in het nieuw gestoken waarbij oorspronkelijke elementen zoals de theaterzaal zijn gebleven. Ook zijn er in het nieuwe gedeelte van het centrum sportfaciliteiten met gezamenlijke ruimtes aanwezig.

’t Patronaat in Mierlo

Het bestuur is geheel vrijwillig, inclusief het dagelijks bestuur. Er zijn bij de Stichting MFA ook mensen in dienst die beheer- en barzaken doen.

Het leuke aan de bestuursfunctie is dat je het verschil kan maken voor de Mierlose gemeenschap. Het biedt ook echt mogelijkheden om je te verdiepen in onderwerpen die je interessant vindt of waar je juist minder verstand van hebt. Het is leuk om daar iets mee te doen. Dus verdiepen op vlakken waar je wel ervaring in hebt. Zo hou ik mij bijvoorbeeld bezig voor het Patronaat met de nieuwe website, nieuwe huisstijl en het oppoetsen van het imago. Maar ook ben ik bezig met theatertechnieken omdat daar mijn persoonlijke interesse ligt. Mijn werk voor het bestuur zit voornamelijk in het Patronaat. Bij Loesje organiseer ik binnen een werkgroep nieuwe activiteiten voor de jeugd.

2. Hoe heb je jouw huidige bestuursfunctie gevonden? Waarom ben je juist bij dit bestuur gegaan?

Ik dacht op dat moment: als ik iets wil veranderen voor de jeugd, dan kan ik me beter inzetten als bestuurslid voor de jongeren. Ik kon direct aan de slag.

Eric Evers over het moment dat hij in het bestuur aan de slag ging

Ik werd een jaar of twee geleden benaderd door een oud-klasgenoot (basisschool) en hij was bezig om in het Loesje een nieuw jongereninitiatief te starten. Hij vroeg aan mij of ik hem wilde helpen daarmee. Voorheen was ik vrijwilliger in het jongerencentrum van Mierlo. Dat was de link waarom hij mij vroeg. Al heel snel kwam ik erachter dat wij moeite hadden met voet aan wal te krijgen bij het bestuur. Ik ging in gesprek met het bestuur van Stichting MFA. Partijen begrepen elkaar niet goed. Er was een te grote kloof. Ik dacht op dat moment: als ik iets wil veranderen voor de jeugd, dan kan ik me beter inzetten als bestuurslid voor de jongeren. Ik kon direct aan de slag. Ze wilden graag dat ik penningmeester zou worden, maar daar had ik minder mee en ik wilde echt voor de jongeren aan de slag omdat er in Mierlo voor de jongeren nog te weinig te doen is.      

3. Hoeveel tijd kost jouw huidige bestuursfunctie gemiddeld per week en kan je aangeven welke activiteiten je doet?

Het kost best veel tijd maar je hebt dit voor een groot gedeelte zelf in de hand. Ik ben zelf werkzaam bij een organisatie waar veel moet gebeuren, dus kost het nu best veel tijd. In principe heb ik één keer per maand een algemene bestuursvergadering, één keer per week een projectoverleg en soms doe ik ook nog wat operationele zaken zoals bijvoorbeeld een bardienst meedraaien of theatertechniek. Dat is leuk omdat je dan echt contact krijgt met jouw doelgroep. Maar je bent al gauw één avond in de week bezig. Als je ook nog gaat verdiepen in de dingen die je leuk vindt, komen daar nog twee à drie avonden per maand bij.

4. Wat levert het vrijwilligerswerk jou op?

Financieel levert het me niks op maar daar gaat het mij niet om.

Eric Evers over wat je terugkrijgt voor vrijwilligerswerk

Het geeft mij enorm veel voldoening omdat we als stichting progressie boeken. De organisatie staat meer in het middelpunt van de samenleving. We zijn een proactieve organisatie geworden. Ik vind het leuk om mensen te verbinden en dat kan je op die manier doen. Je komt in aanraking met politiek, met sleutelfiguren, horeca. Dat maakt het erg leuk. Financieel levert het me niks op maar daar gaat het mij niet om.

5. Welke vaardigheden zou een nieuwe bestuurder moeten hebben volgens jou? Wat moeten ze in ieder geval leren?

Wat je denk ik moet leren als bestuurder, is dat je naar het grotere geheel kijkt. Als bestuur moet je een gedeelde visie of toekomstbeeld hebben en een strategie bedenken hoe je dat gaat bereiken. Anders worden jouw acties losse flodders. Dat is soms best wel lastig om even de helicopterview te hebben, maar die is echt belangrijk.  Je moet niet alles zelf willen doen. Vind gelijkgestemden en strategische partners; in fondsenwerving, in aansluiting vinden met, verenigingen, middenstand, de politiek, fondsen.

Als je naar specifieke functies kijkt: Secretaris moet iemand zijn die heel goed geordend is; je moet notuleren, luisteren en schrijven tegelijk en nog actief deelnemen in de discussie. De secretaris verstuurt ook alle correspondentie dus daar zit veel papierwerk in. Dat moet je leuk vinden. Een penningmeester moet echt wel financieel onderlegd zijn met bij voorkeur een baan of opleiding in de financiële sector. Voorzitter is echt wel een allrounder, maar die moet de touwtjes in handen kunnen nemen en houden. De leiding kunnen nemen in de vergadering en de besluitvorming voorleggen.

Je moet niet alles zelf willen doen. Vind gelijkgestemden en strategische partners; in fondsenwerving, in aansluiting vinden met, verenigingen, middenstand, de politiek, fondsen.

Eric Evers over wat je als bestuurder moet kunnen

6. Hoe zouden we jongeren nog meer kunnen interesseren voor het deelnemen in een bestuur van een vrijwilligersorganisatie?

Laat je niet afschrikken! Vaak denk je, goh bij die club zitten veel ouderen maar je kunt vanuit een bestuursrol een hele positieve invloed uitoefenen op de richting die de vereniging of bestuur op gaat. Je kan effect hebben voor jouw doelgroep of de jongeren waar je bij hoort. Je zit op een positie waarbij je richting kan geven aan een organisatie. Als je op zoek bent naar werkervaring, laat het zien dat je proactief bent en net iets meer doet dan gemiddeld. Dat je je graag wil inzetten voor anderen. Werkgevers vinden dit interessant.  

7. Heb je ervaring nodig om in een bestuur te zitten? Met wat voor soort mensen zit je momenteel in het bestuursteam?

Je hebt geen ervaring nodig om in een bestuur te zitten. Je leert gaandeweg veel. Voor de specifieke functies van penningmeester en secretaris heb je wellicht ervaring nodig of volg je een opleiding, zoals bij New Leaders. Het is een goede springplank. Je kunt van elkaar leren. Mocht je in een bestuur toetreden en jouw voorganger is er nog, ga daarmee in gesprek want daar kan je veel van leren.

Ons team is onlangs vernieuwd. De voorzitter heeft pas afscheid genomen en de secretaris ook. Er zijn twee algemene bestuursleden doorgestroomd nar deze functies. Het zijn stuk voor stuk mensen die in het bedrijfsleven op managementniveau gewerkt hebben en daar kan je van leren. Mijn wens is om ook meer verjonging te krijgen. Ik ben actief bezig om een nieuw bestuurslid te werven. Het liefst een 20- of 30-jarige. Ik ben zelf nu nog 39 maar bijna 40 en wil graag jongeren in het bestuur. Daarnaast heb ik de rol van vrijwilligerscoördinator op me genomen. We gaan de vrijwilliger weer wat centraler zetten en willen meer binding krijgen met jongeren.

8. Moet je veel vergaderen en hoe zou je dit minder saai kunnen maken? Heb je daar een idee over?

We eindigen altijd met een drankje. Dat hoort er ook bij en zorgt voor een informele afsluiting.

Eric over vergaderen met het bestuur

Één keer per maand bestuursvergadering en één keer per week projectoverleg. Vergaderen is een serieuze aangelegenheid en het kan soms langdradig zijn. Maar je kunt wel wat dingen doen om het minder saai te maken.  Wij hebben bijvoorbeeld in onze agenda “kort & snel” (max. vijf minuten) en daar mag je elkaar op aanspreken. Als je een veilige omgeving hebt, dan kan je elkaar ook echt aanspreken. Je kunt vooraf een succes moment vertellen, dan start je op een hele andere manier. Wat is er goed gegaan, of samen even klagen. Dat lucht soms op. We eindigen overigens altijd met een drankje. Dat hoort er ook bij en zorgt voor een informele afsluiting.

9. Heb je nog overige tips of tops voor aanstormend talent?

Ik zou sowieso gewoon beginnen. Dat mag best blanco zijn. Als je van tevoren naar alle stakeholders gaat luisteren, dan begin je er niet aan. Gewoon starten en dan valt het allemaal wel mee en is het erg leuk. Belangrijke tip: zorg dat je meegaat in een stukje politiek en ervaar niet teveel hobbels. Er wordt veel gesproken, maar zorg dat je je goed informeert voordat je een standpunt inneemt. Gesprekken worden vaak aan de bar gevoerd; niet meteen met alle winden meewaaien. Neutraal opstellen, luisteren, informatie meenemen en waar het thuishoort, bijvoorbeeld in de bestuursvergadering, bespreken.

Er wordt veel gesproken, maar zorg dat je je goed informeert voordat je een standpunt inneemt.

Eric over hoe je omgaat met alle stakeholders

Luister niet alleen binnen je vereniging maar ook buiten je vereniging. We zijn een jaar geleden met een gebruikersoverleg gestart en hebben ook een klantarena georganiseerd. Dat geeft heel veel waardevolle inzichten. Niet vanuit de ivoren bestuurstoren alles zelf bedenken, maar luisteren naar wat mensen verwachten en wat ze willen. Pas indien nodig je visie hierop aan. Laat je niet tegenhouden door belemmerende overtuigingen van het zittende bestuur. Als nieuweling hoor je vaak: “Dat hebben we al geprobeerd”, maar laat je daar niet teveel door uit het veld slaan. Blijf doorzetten!


Interesse om jezelf te ontwikkelen tot bestuurder? Doe mee aan het New Leaders traineeship.

LEVgroep heeft een nieuw programma ontwikkeld voor aanstormend bestuurlijk talent: New Leaders. In dit programma van mei 2019 tot en met november 2019 train je samen in een groep, met ondersteuning van ervaren coaches in 8 maandelijkse avondsessies. Je leert van ervaren bestuurders, inspirerende experts en andere talenten op onderwerpen als modern besturen, bestuursrollen, de politieke arena, social media, fondsenwerving en pitchen & presenteren. Je werkt na de sessie een praktijkopdracht uit die je direct kan toepassen in je eigen vereniging of stichting. Het programma is bedoeld voor vrijwilligers uit Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Nuenen, Oirschot en Son en Breugel.

Meer informatie en aanmelden via: http://bit.ly/levnewleaders

Vragen?
Informatie kan je opvragen bij Ronald Scharroo, ronald.scharroo@levgroep.nl