+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Op 2 en 3 juni verzorgde Ralf Fleuren samen met Kris de Prins van het Expat Center South twee interactieve presentaties. De korte sessies waren bedoeld om de deelnemers te informeren over de activiteiten van het Expat Center en over Expats in het algemeen. Met een slimme digitale tool en moderatie van Ralf zijn de sessies interactief en dynamisch geworden.

Werkwijze

Vooraf zijn met opdrachtgever de doelen van de sessies vastgesteld.  Deze doelen zijn vervolgens omgezet in een aantal vragen van verschillend karakter. Zowel open- als gesloten vragen, cijfermatige vragen en vragen waarbij woorden en zinnen een rol speelden. Als tool is gekozen voor een applicatie waarmee deelnemers aan de workshop met de eigen smartphone antwoord gaven op de vragen. De antwoorden waren daarna voor iedereen op het scherm zichtbaar. Moderator Ralf heeft de antwoorden samengevat en waar nodig doorgevraagd. Vervolgens was het aan presentator Kris om hierbij verdere toelichting te geven en de input van de deelnemers te gebruiken om het verhaal goed op aan te sluiten.

Cj8fzrDWEAAgBjg

Samenwerken met presentator

Het mooie aan deze sessies was dat Kris zelf verantwoordelijk was voor de inhoud over Expats en het Expat center en dat het gebruik van vragen als uitgangspunt voor de presentatie het geheel interactief en dynamisch maakte. Hierin werkte de samenwerking tussen de moderator die de digitale vragen bediende en waar nodig de resultaten samenvatte, én de presentator die de inhoud verder toelichtte erg prettig.

Voorbeelden van de vragen

Om uit te leggen wat het Expat Center precies is en doet is bijvoorbeeld gevraagd: “Wat komt er bij u op als u denkt aan het Expat Center?”. Zie hieronder de antwoorden op die vraag, weergegeven in een tagcloud.
Voorbeeld interactieve presentatie

 

Na het bespreken van de antwoorden kon de presentator hierop inhaken en zijn verhaal ophangen aan de bestaande associaties van de deelnemers.

Gesloten vragen kunnen ook gebruikt worden om mensen een cijfermatige inschatting te laten doen. Je kunt de antwoorden van de bezoekers al een beetje sturen en toch probeer je met interactie een boodschap over te brengen.

download (15)

 

Voordelen interactieve presentatie met deze digitale tool zijn:

  • Door de input van mensen concreet te gebruiken houd je ze bij de les
  • Gebruik van een digitale tool betrekt alle deelnemers bij de presentatie en niet alleen de personen die makkelijk een mening geven of makkelijk een interactie aangaan
  • Het is leuk om meer te weten te komen van het publiek en je gebruikt hun kennis en inbreng
  • Mensen houden ervan kort en krachtig een boodschap over te brengen en door korte toelichtingen houd je het fris
  • Je kunt de data achteraf gebruiken om eenvoudig een verslag te maken óf ook nog iets te doen met de resultaten
  • Momenteel worden dit soort tools nog niet zo vaak gebruikt, je kunt het publiek er mee verrassen

Meer weten over dit soort handige tools of wilt u van uw presentatie ook een Bliqsemsessie maken? Neem contact op met Ralf Fleuren.