+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Samenwerking met een luchtje…

“Steun het Kickstarter project rondom mijn boek Hoge Nood wordt Deugd” schreef Kris de Prins onlangs aan mij, met het verzoek of ik de uitgave van zijn boek wilde steunen door één of meerdere boeken te kopen. Want Kris heeft een vermakelijk boek geschreven over zijn chronische darmziekte, de ziekte van Crohn, en de vele ongemakkelijke situaties waarin hij is gekomen door deze ziekte. Ook schrijft hij op een bijzonder positieve manier waarop hij hiermee om gaat. Kris doet niet moeilijk over poep, en wil het onderwerp meer bespreekbaar maken, omdat zoveel mensen darmklachten hebben. Het begin van een kaksamenwerking in Eindhoven…

Kris heb ik leren kennen tijdens enkele Bliqsemsessies die ik met en voor hem heb gedaan, in zijn werk voor Gemeente Eindhoven en het Holland Expat Centre South.

Ik heb zelf ook een chronische darmziekte
De oproep sprak me meteen aan. Omdat ik zelf ook een chronische darmziekte heb, weliswaar een veel mildere variant, namelijk Colitis Ulcerosa. Enkele jaren geleden hield ik rare darmklachten over aan een vakantie in Egypte waarna deze niet meer weg zijn gegaan. Sindsdien moet ik erg vaak naar het toilet en heb ik aandrang voor een ‘number 2’ op de meeste onhandige momenten. Na een jaar prutsen kreeg ik een onprettig darmonderzoek en gaf de arts meteen de uitslag: je hebt een chronische darmontsteking. Een stukje van je darm is ontstoken waardoor je bloed en slijm bij je ontlasting hebt. We moeten zorgen dat die ontsteking zich niet verder uitbreidt. Ik schrok er best van, maar was ook blij de oorzaak van mijn ongemakken te hebben ontdekt.

Ik herinner me nog een citytrip naar Boedapest, toen ik de diagnose nog niet had. Na echt ieder drankje, snackje, etentje moest ik binnen een uur dringend naar het toilet. Na het toiletbezoek duurde het opgeluchte gevoel maar kort, want binnen een uur moest ik alweer. Om gek van te worden. Zeker in een vreemde stad waar de toiletten vaak erg smerig zijn en  vaak moeilijk te vinden zijn. En je wordt er ook niet echt gerust op als je steeds bloed in het toilet ziet liggen …

Ik heb het boek van Kris gepromoot en voelde me een stukje mede-eigenaar van zijn project, omdat ik zelf ook iets positiefs wilde doen met mijn darmontsteking. Zeker omdat het vaak een beladen onderwerp is: best vaak wordt een link gelegd met een vergrote kans op darmkanker. Door Kris te helpen kon ik mijn aandacht op iets positiefs richten.

Kaksamenwerking
En Kris wilde meer … en ik ook! Dus organiseert Kris naar aanleiding van zijn boek, op 19 november in de Bibliotheek Eindhoven, een thema-avond over darmen. En ik verzorg vanuit Bliqsem de presentatie van de avond. Zo kan ik weer op een positieve manier iets doen, en mooier nog…het is een samenwerking, iets waar Eindhoven echt om bekend staat. Een samenwerking tussen de Bibliotheek, Kris en mijzelf.

Header

Boek
Nog even over het boek. Kris heeft de gave fris en luchtig te schrijven over een zwaar onderwerp. Dat hij natuurlijk helemaal doorleeft en waarin hij ook zelf zijn weg heeft moeten vinden, met vallen en opstaan. Ik kan zijn boek zeer aanbevelen, omdat het veel inzicht geeft in hoe darmziekten werken. En hoe je om moet gaan met zoiets lastigs, zo’n enorme beperking in je leven. Ik vind dat Kris daarin echt een voorbeeld is.

Alle informatie over het boek en het initiatief: Hoge Nood Wordt Deugd

boek

Oproep: kom naar de thema-avond
We roepen je graag op naar de thema-avond op 19 november te komen in de bibliotheek. We willen daar kort en krachtig op een leuke, frisse manier iets delen over ziektes die heel veel mensen hebben, ook in jouw omgeving. Omdat we willen verbinden, inspireren en omdat Kris met zijn boek dat podium verdient. Omdat we een expert, Dr. Luc Colemont bereid hebben gevonden iets te vertellen over het voorkomen van Darmkanker. En omdat de patiëntenvereniging aanwezig is om meer te vertellen over wat zij doen. EN omdat er een Reuzendarm zal worden geëxposeerd, waar je doorheen kunt lopen om de binnenkant van een darm eens te zien.

Dankwoord
Rabobank Eindhoven-Veldhoven heeft uit hun coöperatiefonds een financiële bijdrage gedaan om de Reuzendarm op locatie mogelijk te maken.

> Lees meer over het coöperatiefonds en dien via deze link zelf ook een project in

De Bibliotheek Eindhoven is gastheer voor de avond en heeft ook bijgedragen aan het mogelijk maken van deze avond.

Meld je aan via deze link (Eventbrite). Het kost niets.

Meld je aan voor de thema-avond via Eventbrite