+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Het liefst geven mensen de beste opdrachten, banen en stageplekken aan bekenden. Door netwerken wordt jij één van die bekenden en maak je dus meer kans. Een essentieel onderdeel van netwerken is relaties onderhouden of ‘warm houden’. Dit is eigenlijk wel het belangrijkste onderdeel van netwerken, maar ook het moeilijkste. Hoe kan je proactief belangrijke contacten in je netwerk nou precies onderhouden? In deze blog lees je 8 praktische tips over hoe jij dat het beste kunt doen.

Eerst meer lezen over wat netwerken precies is en hoe je dit het beste kunt aanpakken? Bekijk dan eens onze vorige blogs: ‘’5 netwerktips voor beginners’’, ‘’Professioneel netwerken: hoe doe je dat’’ en ‘’Netwerken is het nieuwe verkopen’’.

Goed nieuws: Netwerken kun je leren

Bliqsem biedt netwerktrainingen aan voor ondernemers, zakelijke professionals en studenten die hun netwerk willen uitbreiden, onderhouden en optimaal benutten.

Met een complete netwerktraining leren jij en je collega’s of relaties hoe je structureel een netwerk bouwt, onderhoudt en benut om jouw doelen te bereiken.

Tip 1: Maak gebruik van WhatsApp

WhatsApp. Het is iets waar we dagelijks wel gebruik van maken.
Heb je al een tijdje geen contact gehad met iemand uit je netwerk? Breng hier verandering in door diegene een appje te sturen. Vraag bijvoorbeeld hoe het gaat en waar hij of zij zich mee bezig houdt. Lekker simpel. Laat ook weten hoe het met jou gaat en waar jij je de afgelopen tijd mee bezig hebt gehouden. Whatsapp is ongedwongen, maar ook persoonlijk. Dit maakt het zo effectief.

 

Tip 2: Bellen én iets leuks delen 

Dit lijkt misschien een grotere stap dan iemand uit je netwerk snel een appje sturen. Maar zo gek is het helemaal niet. Niet iedereen vindt typen even leuk en soms wordt er zelfs overgeschakeld naar voice messages. Spreken gaat namelijk ruim tweemaal zo snel als typen. Iemand bellen gaat natuurlijk iets makkelijker als je regelmatig contact hebt met de persoon binnen je netwerk, maar het kan ook een mooie stap zijn om het contact weer terug te winnen. Gewoon eens bellen dus. Vraag hoe het gaat, deel iets leuks en praat lekker spontaan bij.

 

Tip 3: Artikel sturen over een onderwerp waarin iemand actief is of interesse in heeft

Contacten in je netwerk onderhouden bestaat niet alleen uit persoonlijke appjes en telefoongesprekken. Je kunt het zelfs makkelijker maken voor jezelf om je relaties te onderhouden. Ook het sturen van artikelen over een onderwerp waarin iemand actief is of interesse in heeft, zorgt er namelijk voor dat je regelmatig contact hebt en je relaties warm houdt. Naast artikelen, kan je natuurlijk ook memes sturen, als dit relevant is binnen jullie relatie of vakgebied.

 

Tip 4: Iemand updaten van jouw ontwikkeling door leuk nieuws te delen

Een nieuwe baan? Stageplek? Promotie? Deel het spannende nieuws met je netwerk. Zo maken zij onderdeel uit van jouw ontwikkeling en groei. Je kunt dit delen via verschillende sociale media platformen, zoals LinkedIn en Instagram. Maar het kan ook via persoonlijke weg. Dit kan naast een leuk gesprek bijvoorbeeld ook adviezen opleveren waar je iets aan hebt. Vier behaalde successen dus samen. Dit zal niet alleen je eigen enthousiasme vergroten, maar ook jullie relatie.

 

Tip 5: Bijpraten met een bakkie koffie

Met sommige mensen wil je gewoon regelmatig even rustig bijpraten. Al is het maar 1 keer per jaar.  Stuur dus een appje of bel even en vraag of de persoon uit je netwerk zin heeft om iets te gaan drinken of samen wil lunchen. Face to face is natuurlijk persoonlijker dan bellen, appen of een artikel sturen, maar vaak ook gezelliger. Deze tijd kunnen jullie gebruiken om wat gesprekken in te halen. Het levert jullie ook meteen een leuke tijd en herinneringen op.

 

Tip 6: Langsgaan als je in de buurt bent

Toevallig in de buurt? Maak gebruik van deze gelegenheid door de persoon uit je netwerk een bezoekje te brengen. Even vragen of het goed uitkomt voor de persoon die je wil bezoeken is vaak wel zo handig en netjes. Je bent toch al in de buurt, gebruik deze kans en tijd dus ook om iemand even persoonlijk te zien en bij te praten.

 

Tip 7: Aan een mijlpaal denken zoals verjaardag

Sla data van verjaardagen op in je agenda of maak gebruik van Facebook om een melding te krijgen over wanneer iemand jarig is. Een simpele felicitatie voor een verjaardag zorgt ervoor dat je relaties warm blijven en wordt vaak ook erg gewaardeerd. Naast verjaardagen, geldt dit natuurlijk ook voor een nieuwe functie, huwelijk of andere mijlpaal. Misschien een hele simpele manier, maar ook zeer effectief. Je laat namelijk merken en zien dat je aan iemand denkt.

 

Tip 8: Social media

Zichtbaar zijn op social media, bijvoorbeeld LinkedIn, is ook een manier van het onderhouden van je netwerk! Als je goed zichtbaar bent zijn mensen toch op d hoogte van wat jij doet. Als er dan weer persoonlijk contact is, weet men al waar je zoal mee bezig bent en heb je snel een gespreksonderwerp.

 

Kern van relaties goed onderhouden is persoonlijk contact hebben juist ook als je iemand (nog) niet nodig hebt:

Misschien herken je het. Iemand waar je in tijden geen contact mee hebt gehad, heeft opeens iets van je nodig. Voor sommigen kan dit irritaties opwekken, zeker als het vaker voorkomt. Dit is de reden waarom netwerken en relaties warm houden essentieel is. De kern van relaties goed onderhouden is juist persoonlijk contact hebben als je iemand (nog) niet nodig hebt. Maak dus gebruik van de bovenstaande tips om je relaties warm te houden.

Kijk ook eens naar onze andere blogs over netwerken: ‘’5 netwerktips voor beginners’’, ‘’Professioneel netwerken: hoe doe je dat’’ en ‘’Netwerken is het nieuwe verkopen’’ voor meer tips.

Goed nieuws: Netwerken kun je leren

Bliqsem biedt netwerktrainingen aan voor ondernemers, zakelijke professionals en studenten die hun netwerk willen uitbreiden, onderhouden en optimaal benutten.

Met een complete netwerktraining leren jij en je collega’s of relaties hoe je structureel een netwerk bouwt, onderhoudt en benut om jouw doelen te bereiken.