Liever direct aan de slag met netwerken?

Goed nieuws: netwerken kun je leren. Met een complete netwerktraining leren jij en je collega’s of relaties hoe je structureel een netwerk bouwt, onderhoudt en benut om jouw doelen te bereiken. Boek nu een netwerktraining en leer slim netwerken, zodat je kan profiteren van vruchtbare relaties, nieuwe kansen en klanten, meer zelfvertrouwen en een betere branding voor jezelf of je bedrijf. 

De voordelen van een onlinenetwerk

24 november 2016. De dag dat ik van school de opdracht kreeg om mijn LinkedIn profiel aan te maken. Met frisse tegenzin ging ik naar www.linkedin.com om vervolgens een profiel aan te maken. Een leuke foto erop, mijn werkervaring toelichten en vervolgens met een aantal bekenden uit mijn klas een connectie maken. Nam ik dit platform serieus? Nee dat deed ik niet.

Na een aantal jaren stage te hebben gelopen werd ik er steeds meer op gewezen om gebruik te maken van het platform bij verschillende opdrachten. In de tussentijd werd mijn netwerk steeds groter op het betreffende platform. En nu? Nu heb ik bijna 400 connecties met ontzettend leerzame en interessante personen. Deze personen hebben mij geholpen bij het vinden van stages, het invullen van enquêtes en hebben mij van nuttige informatie voorzien met betrekking tot mijn carrière.

Deze blog is geschreven door Fontysstudent Bjorn Maas.

Een lastige tijd om te netwerken

Ik heb in de wandelgangen van mijn school vaker voorbij horen komen dat netwerken een van de belangrijkste werkzaamheden zijn bij het runnen van een eigen onderneming. Je gaat bijvoorbeeld naar beurzen, evenementen, flexwerkplekken of je doet mee met een workshop binnen je vakgebied. Maar toen ontstond de COVID-19 pandemie.

Tijdens deze periode zijn vrijwel alle evenementen afgelast. Je leert minder mensen kennen, je komt zelden achter je bureau vandaan, maakt veel uren achter je laptop of je hebt in het ergste geval de deuren van je onderneming moeten sluiten door de strenge regels.

Ondernemen tijdens COVID-19

Tijdens de COVID-19 pandemie heeft netwerken een andere vorm gekregen. In plaats van fysiek netwerken wordt er online genetwerkt. Tijdens deze periode ben ik erachter gekomen dat de essentie van onlinenetwerken enorm naar voren komt in deze tijd. Ik ben om die reden bij Roy Cuijpers van het bedrijf Dulaire langs geweest. Roy Cuijpers heeft mij een duidelijk beeld gegeven over netwerken aan de hand van zijn ondernemersexpertise en ervaring. Roy heeft in 2014 het bedrijf Dulaire opgericht. Dit is een online webshop die meubels en woondecoratie verkoopt. Roy heeft door de jaren heen een enorme groei gerealiseerd en geeft daarbij aan dat het onder anderen te danken is aan zijn netwerk.

Het interview met Roy Cuijpers

Tijdens mijn bezoek op het kantoor van Roy heb ik de mogelijkheid gekregen om face to face een interview af te leggen met betrekking tot netwerken. Na een aangenaam gesprek had Roy mij het volgende te vertellen:

 • Kun je omschrijven wat netwerken voor jou inhoudt?
  Netwerken is voor mij contact leggen met mensen die waardevol kunnen zijn voor mijn bedrijf of voor mij als persoon. Dit hoeft niet altijd in de zakelijke zin te zijn. Zakelijk netwerken kan je ook vriendschappen en kennissen opleveren. Ik pas netwerken voornamelijk toe bij mensen die mij kennis kunnen bieden. Ik heb namelijk een business die zich focust op de consument en heb om die reden weinig contact met anderen bedrijven.
 • Wanneer ben je een goede netwerker?
  Als je in een korte tijd een klik kan creëren en jezelf goed kan presenteren. Het helpt wel als je gewoon je leven goed op orde hebt en een mooi bedrijf hebt opgebouwd. Dan voel je jezelf goed, straal je dit ook uit en trek je automatisch andere mensen aan als je ergens bent. Je weet namelijk dat je een goed verhaal hebt en genoeg kan bieden aan anderen personen.
 • Welke drie eigenschappen en of vaardigheden moet een netwerker hebben?

Je moet in ieder geval lef hebben om op iemand af te stappen, goed kunnen luisteren en breed geïnteresseerd zijn. Andere personen kunnen het namelijk op prijs stellen als je een luisterend oor te bieden hebt. Het belangrijkste is misschien wel lachen en veel glimlachen, dan wil iedereen met je praten en laat je zien dat je openstaat voor een gesprek. Ik stap zelf namelijk niet gauw op een persoon af die een gesloten houding heeft en een boze gezichtsuitdrukking geeft naar zijn omgeving.

 • Wie is voor jou een inspirerend voorbeeld qua netwerken en waarom?

Ik heb op dit moment geen specifiek netwerkvoorbeeld, maar mijn oom heeft mij in mijn jeugd wel geïnspireerd met zijn bedrijf. Hij heeft een kwekerij in siergras en heeft mij aangewakkerd in het ondernemerschap. Ingvar Kamprad van Ikea is ook een inspiratiebron voor mij, omdat ik met wonen bezig ben en ik mij om die reden in hem kan verplaatsen.

 • Wat zijn voor jou aandachtspunten als netwerker, en wat vind je zelf nog lastig aan netwerken waarin je jezelf zou willen verbeteren?
  Toen ik jonger was en ging netwerken, wilde ik nog weleens piekeren: ‘’Doe ik het wel goed, sta ik er goed bij’’. Dat heb ik nu steeds minder als jonge ondernemer. Het gaat goed, je wordt steeds zelfverzekerder, dus piekeren is niet meer nodig. Door de jaren heen heb ik aan de hand van die aspecten een ‘’just do it’’ mentaliteit opgebouwd.
 • Welke tip zou je een beginnende netwerker geven?
  Vaak ga je in het begin samen met een vriend naar een netwerkbijeenkomst, maar ga eens in je eentje netwerken. Je verplicht jezelf dan om een praatje en connectie te maken met iemand. Op deze manier zet je jezelf niet gauw op de achtergrond en kom je buiten je comfortzone. Alleen op deze manier kun je het ook echt leren.
 • Hoe ga jij te werk tijdens COVID-19 met betrekking tot netwerken?

Dit is voor mij een aandachtspuntje. Door de verschillende evenementen en bijeenkomsten die zijn afgelast ben ik vrijwel niet meer aan het netwerken. Om deze reden heb ik mijzelf toevallig afgelopen week verdiept in het platform LinkedIn. Ik doe voornamelijk netwerken met leveranciers en deze personen komen ondanks deze periode, fysiek langs op mijn kantoor met het opvolgen van de maatregelen natuurlijk. Ik heb persoonlijk niks met onlinenetwerken. Ik wil graag iemand zien. Mijn doel tijdens netwerken is kennis uitwisselen en de band die je met iemand opbouwt vind ik daarbij heel belangrijk. Deze waarde van netwerken kan ik niet terugvinden tijdens onlinenetwerken.

Ik heb tijdens de coronaepidemie wel ontwikkelingen gezien in onlinenetwerken. Ik merk wel dat ik belangrijke kansen mis rondom deze tijd. Ik zag er eerder het belang niet van in. Ik kan mensen niet fysiek spreken dus ik moet online een goed profiel hebben om mijzelf te presenteren. Deze periode zie ik daarom ook als een kans om dit op te pakken.

 • Deel jij je ervaringen?

Nee, ik zou dit wel willen doen. Ik voel me niet per se een netwerkgoeroe, maar ik zou iemand wel op sleeptouw kunnen nemen. Ik heb wel voldoende ervaring als netwerker. Ik ben als netwerker open-minded en heb geen tunnelvisie. Ik ben breed geïnteresseerd waardoor ik met iedereen wel ergens over kan praten. Ook al boeit mij een onderwerp niet, bied ik desondanks een luisterend oor. Vaak heb ik er niks aan maar ik heb op deze wijze wel een netwerk opgebouwd met mensen van allerlei verschillende branches en interesses die mij te hulp kunnen staan daar waar nodig.

Tijdens netwerken kom ik gelijkgestemden tegen. Ik kom niet moe terug van netwerken als ik andere gemotiveerde ondernemers heb gesproken. Personen die niet-gemotiveerd zijn kap ik om deze reden ook gauw af. Laat je gezicht overal zien en houd een actieve houding aan. Als personen je vaker voorbij zien komen creëer je al vertrouwen door jezelf herkenbaar te maken.

De essentie van onlinenetwerken

De vraag of onlinenetwerken alleen nu relevant is of ook voor de toekomst hangt dus af van verschillende aspecten. Allereerst gaat het om je persoonlijke doel bij het netwerken, de werkzaamheden die je hebt of de betreffende onderneming die je runt.

Social media is door de jaren heen ontzettend gegroeid en zoals Roy in het interview toelichtte is een zakelijk profiel altijd goed voor de presentatie van je bedrijf. Aangezien Roy tijdens netwerken de fysieke aspecten heel belangrijk vindt, is het voor hem minder relevant om zich te verdiepen in de onlinewereld van netwerken. Als de voordelen van thuiswerken, online contact en platformen als LinkedIn blijven groeien, ziet het er toch naar uit dat je niet kan ontkomen aan de essentie van onlinenetwerken.

07-01-2021

Bjorn Maas

Liever direct aan de slag met netwerken?

Goed nieuws: netwerken kun je leren. Met een complete netwerktraining leren jij en je collega’s of relaties hoe je structureel een netwerk bouwt, onderhoudt en benut om jouw doelen te bereiken. Boek nu een netwerktraining en leer slim netwerken, zodat je kan profiteren van vruchtbare relaties, nieuwe kansen en klanten, meer zelfvertrouwen en een betere branding voor jezelf of je bedrijf.