+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Of je nu nieuwe leads wilt genereren, op zoek bent naar een nieuwe baan of een leuke stage wilt vinden – met professioneel netwerken vergroot je je kansen en mogelijkheden. De beste opdrachten, banen en stageplekken geven mensen namelijk het liefst aan bekenden. Door netwerken wordt jij één van die bekenden en heb je een streepje voor. Bovendien is het ook goed voor je eigen ontwikkeling. Je doet namelijk nieuwe ideeën op en je blijft op de hoogte van wat er speelt in jouw vakgebied. Kortom, professioneel netwerken is belangrijk. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

Boek nu een incompany training

Goed nieuws: netwerken kun je leren. Met een complete netwerktraining leren jij en je collega’s of relaties hoe je structureel een netwerk bouwt, onderhoudt en benut om jouw doelen te bereiken. Boek nu een netwerktraining en leer slim netwerken, zodat je kan profiteren van vruchtbare relaties, nieuwe kansen en klanten, meer zelfvertrouwen en een betere branding voor jezelf of je bedrijf. 

Wat is professioneel netwerken (en wat vooral ook niet)?

Netwerken is eigenlijk niets meer dan het leggen en onderhouden van contacten. Eigenlijk ben je dus altijd aan het netwerken. Want niet alleen op netwerkborrels, ook op de voetbalclub of zelfs op die verjaardag van een verre tante praat je bij met kennissen of ontmoet je juist weer nieuwe mensen. Het doel van zakelijk of professioneel netwerken is daarbij wel dat je elkaar helpt (heel belangrijk!). Het is geven en nemen. Netwerken is dus iets anders dan een gesprek aangaan om iets te verkopen of om alle borrels af te struinen om te verkondigen dat je op zoek bent naar nieuw werk…

 

Voordat je begint…

Oké, nu weet je wat professioneel netwerken is. Volgende stap: leren hoe je moet netwerken. Maar voordat je actief aan de slag gaat, is het handig om je goed voor te bereiden. Zorg in eerste instantie voor een LinkedIn profiel met goede foto, ervaring, opleiding(en) en sterke punten van jezelf. Eventueel aangevuld met een cv gericht op je droombaan. Ook handig: maak een lijstje van mensen in je netwerk. Zo weet je waar je anderen mee zou kunnen helpen, wat voor soort mensen interessant zijn en misschien wel op wie je je nog zou moeten focussen voor een uitgebreid netwerk.

 

Doelgroep bepalen

Professioneel netwerken doe je vaak wat gerichter. Je wilt uiteindelijk immers ook iets aan je contacten overhouden. Daarom is het goed om eerst je doelgroep te bepalen. Wat is je ideale klant? Wie kan jij helpen met je product of service? Of wat voor stage/baan wil je vinden, bij welk bedrijf en wie zijn daar belangrijke personen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je compleet AIVD gaat en weet hoe iemands hond heet, maar een beetje inzicht kan geen kwaad. Dat helpt je namerlijk om gefocust te netwerken en het maximale uit de beschikbare tijd te halen.

 

Professioneel netwerken met het CARE-model (4 stappen)

Zo. Je bent nu goed voorbereid om op pad te gaan. Misschien heb je zelfs wel deze 5 handige tips voor beginners gelezen. Om je te helpen een echt professioneel netwerk op te bouwen én te onderhouden, hebben we het CARE-model ontwikkeld: contact leggen, aandacht geven, relatie onderhouden & elkaar helpen. Met die 4 stappen in je achterhoofd doorloop je altijd het hele netwerkproces en haal je nóg meer rendement uit die bijeenkomst voor ondernemers, conferentie of vrijmibo. Zo werkt het:

  • Contact leggen
    Contact leggen is de eerste stap van professioneel netwerken. En dat begint met het vinden van de juiste plek. Ga na waar nieuwe mensen uit je doelgroep te vinden zijn of zoek op het internet naar netwerkbijeenkomsten bij jou in de buurt. Bedenk vervolgens hoe je het gesprek gaat openen, zodat je op het moment suprême niet met een mond vol tanden staat. Een goede pitch helpt je om jezelf voor te stellen.
  • Aandacht geven
    Stap 2: aandacht geven. Nu je het gesprek hebt geopend, is het zaak om een ‘klik’ te krijgen. Om te kijken waar jullie raakvlakken liggen. Jullie hebben allebei interessante informatie, dus luister ook goed naar de ander. Toon oprechte belangstelling en vraag vooral door. Zo ontdek je waar je gesprekspartners jou bij kunnen helpen én waar zij zelf behoefte aan hebben en waarmee jij hen weer kan helpen. Daar draait het uiteindelijk om.
  • Relatie onderhouden
    Een relatie ‘warm houden’ is misschien wel het moeilijkste van professioneel netwerken, maar ook het belangrijkste. Ga dus binnen een week of twee nog eens na hoe het ervoor staat. Refereer aan het eerdere gesprek, bekijk of je contact je nog kan helpen of check juist of de behoefte aan jouw producten of service er nog steeds is. Af en toe een mailtje, belletje of appje houdt je top of mind. En ondertussen kun je natuurlijk ook altijd nog even een post op LinkedIn liken of delen.
  • Elkaar helpen
    Professioneel netwerken is elkaar helpen door te verbinden. Door mensen aan elkaar te verbinden (“hey, ik ken nog wel iemand die …”) of door vraag en aanbod aan elkaar te verbinden. Tijdens deze laatste stap doe je dus een aanbod, stel je mensen aan elkaar voor of je vraagt juist om een ingang of offerte. Kan iemand niks voor jou betekenen, maar jij wel voor hen? Help ze verder! Er komt vast een tijd waarin jij hulp nodig hebt en dan staan zij weer voor jou klaar. Gegarandeerd.

Leer professioneel netwerken samen met je collega’s

Wil je ook netwerken voor je business of voor het vinden van een nieuwe baan? Met meer zelfvertrouwen op iemand afstappen? Nieuwe kansen ontdekken en nieuwe klanten ontmoeten? Boek dan een netwerktraining of workshop professioneel netwerken en leer in één dag je netwerk uitbreiden, onderhouden en optimaal benutten. Perfect voor je business én je personal brand.