+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Donderdag 19 november was het dan zover: Wereld Toiletdag! En de dag waarop de thema-avond Darmen in de Bibliotheek Eindhoven plaats vond, georganiseerd op initiatief van Kris de Prins. Kris die gestimuleerd door zijn Ziekte van Crohn een geweldig leuk boek geschreven heeft. Hierin veel persoonlijke verhalen over de dingen die hij meemaakt door zijn ziekte.

 Kris vroeg me deze avond ‘aan elkaar te praten’ en dat vond ik meteen een geweldige eer. Dat ik met mijn eigen talenten kan bijdragen aan dit goede doel, dat ook nog een keer dicht bij mezelf ligt, omdat ik zelf een chronische darmontsteking heb.

11

Het beloofde een bijzondere avond te worden met alle voorbereidingen die gedaan zijn. Op het laatste nog gezorgd voor muzikale omlijsting van Jazzpianist Coen van Dam (wat een held!) en ook gezorgd voor een fijne fotograaf (John van Lierop).

1

De avond begon met een aftrap van mijzelf en vervolgens ging Kris vertellen over zijn ervaringen met zijn ziekte. De zaal was af en toe ademloos stil wanneer Kris vertelde over de vervelende, pijnlijke en soms ook grappige dingen die  hij heeft meegemaakt. Wat steeds opvalt is de opgewekte, positieve manier waarop Kris hieraan een draai geeft. Wat mij betreft een inspiratiebron voor iedereen met een ziekte. Kris heeft 2 stukjes voorgelezen, wat hij heel natuurlijk deed. En vanaf een heel natuurlijke plek ook :-).

6

Vervolgens Dr. Luc Colemont uit Vlaanderen die een levenswerk heeft gemaakt van het voorkomen, misschien wel uitbannen van darmkanker. In enkele eenvoudige lessen leert hij de zaal meer over wat we kunnen doen, maar ook over wat een sluipmoordenaar deze ziekte is. Wist u dat Darmkanker 8-10 jaar nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen? En dat er dus ruim voldoende tijd is om de kanker op te sporen, als we maar bewust met onze poep omgaan? Dat regelmatig checken met een simpele ‘mascara-test’ enorm kan helpen? Dat de ontlasting checken op bloed en andere vreemde zaken erg nuttig is?

Bekijk ook de Ted-talk die hij eerder hierover hield.
https://www.youtube.com/watch?v=53S_MJkQR4c

Na het inspirerende verhaal van Dr. Luc Colemont was er in de pauze gelegenheid om het gesigneerde boek van Kris te kopen. Verder was er informatie te krijgen over Wereld Toiletdag, de patiëntenvereniging CCUVN en kom men langsgaan bij de stand van “Stop Darmkanker”.

15 13

Verder kon men in de pauze de Reuzendarm bekijken, die voor deze gelegenheid was opgezet Een enorme darm waar je doorheen loopt en kunt zien hoe poliepen zich ontwikkelen tot darmkanker.

19

Na de pauze kwam de CCUVN aan het woord, die naast persoonlijke ervaringen ook praktische tips deelden. Verder legden ze uit, dat het nuttig is om je aan te sluiten bij deze vereniging en dat je daarmee serieuze voordelen kunt behalen.

23

Aan het einde was er ruimte voor vragen aan alle sprekers in de vorm van een paneldiscussie. Daarvoor waren speciaal 4 toiletpotten neergezet, waarop de vier personen moesten plaatsnemen. Dat ging overigens heel natuurlijk :-). Veel vragen werden gesteld aan de dokter, en enkele aan Kris en de vertegenwoordigers van de CCUVN. Al met al een informatief en vermakelijk geheel.

En …. what’s next? Wat kunnen we nog meer doen om mensen te helpen én bewustwording te vergroten?

Bekijk ook de rest van de foto’s op Facebook.

Het was in ieder geval een Bliqsemse avond!

Dankwoord
Rabobank Eindhoven-Veldhoven heeft uit hun coöperatiefonds een financiële bijdrage gedaan om de Reuzendarm op locatie mogelijk te maken.

> Lees meer over het coöperatiefonds en dien via deze link zelf ook een project in

De Bibliotheek Eindhoven was gastheer voor de avond en heeft ook bijgedragen aan het mogelijk maken van deze avond.