+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Leren netwerken samen met je collega’s

Goed nieuws: netwerken kun je leren. Met een complete incompany netwerktraining leren jij en je collega’s of relaties hoe je structureel een netwerk bouwt, onderhoudt en benut om jouw doelen te bereiken. Boek nu een netwerktraining en leer slim netwerken, zodat je kan profiteren van vruchtbare relaties, nieuwe kansen en klanten, meer zelfvertrouwen en een betere branding voor jezelf of je bedrijf

Netwerken… iets wat sommige mensen heel makkelijk af gaat en bij andere mensen lijkt het maar niet te lukken. Zelf ben ik niet de grootste netwerkheld en met 30 connecties op LinkedIn kan ik wel zeggen dat mijn netwerk niet supergroot is. Hoewel ik makkelijk gesprekken aan ga met mensen vind ik het lastig om dit uiteindelijk om te zetten naar een connectie die stand houdt.

Ik ken echter wel iemand die hier veel meer verstand van heeft dan ik en die veel waardevolle tips heeft voor mensen die het lastig vinden om een netwerk op te bouwen en te onderhouden. Ik heb Ralf Fleuren geïnterviewd. Hij is een ondernemer die gespecialiseerd is op het gebied van marketing en hij organiseert brainstormsessies om nieuwe ideeën te bedenken. In deze blog komen 5 tips naar voren waar jij je voordeel mee kunt doen op het gebied van netwerken.

Deze blog is geschreven door Fontysstudent Mathijs Koks in het kader van leren netwerken.

1. Netwerken is elkaar helpen
Volgens Ralf zit de kracht van netwerken in het helpen van elkaar. Je komt samen verder dan alleen en hiermee heb je gelijk de kern te pakken. Het is van belang dat je bij jezelf begint. Krijg op orde wat je goed kunt en wat je te bieden hebt, maar ook wat je nodig hebt om tot je volgende doel te komen. Als je dit goed voor ogen hebt kun je duidelijk aan mensen vertellen wat je voor ze kunt betekenen en je hebt ook een beeld van wat je nodig hebt. Dit helpt je bij het zorgvuldig samenstellen van je netwerk.

 

2. Besteed uit jezelf aandacht aan je netwerk
Iedereen zal hier een ander idee bij hebben maar uit het interview kwam het volgende. Ralf gaf aan dat een goede netwerker proactief en bewust bezig is met het opbouwen, onderhouden en vergroten van het netwerk buiten de ‘kleine’ netwerkkring. Dat is een hele mond vol maar het principe is simpel. Als je bewust bezig bent met je netwerk zit op je op het goede pad. Dit kan al iets kleins zijn als iemand even een berichtje sturen van hoe het gaat. Het lijkt hierin hetzelfde als dat je met je vrienden omgaat alleen is het in dit geval meer zakelijk en minder frequent. Echter is dit contact wel belangrijk omdat het anders vreemd aanvoelt als je na 3 jaar zonder contact ineens iets nodig hebt van die persoon.

 

3. Inleven, oprecht zijn en luisteren
Dit sluit goed aan op de vorige tip, want je weet nu wanneer je een goede netwerker bent maar welke eigenschappen zijn er van belang? Samen met Ralf kwamen hier 3 eigenschappen naar voren die belangrijk zijn.

Inlevingsvermogen, het is belangrijk dat je je kunt inleven in iemand als iemand met een probleem kampt. Met de vraag ‘kan ik je ergens mee helpen?’ kun je iemand meer helpen dan je denkt en het is vaak maar een kleine moeite om even een steuntje in de rug te geven. Denk hierbij aan het inzetten van je netwerk om hem een stap verder te helpen richting zijn doel.

Ben oprecht, mensen vinden het prettig om met iemand te praten die oprecht is. Draai niet eindeloos om een onderwerp heen, verzin geen smoesjes, zeg niet dat je iets kan als je weet dat het toch niet lukt. Door oprecht te zijn weet de persoon waar je tegen praat wat hij/zij kan verwachten. Hiermee voorkom je teleurstellingen als je iets niet waar kunt maken en bouw je een betere relatie waar je op de lange termijn meer uit zult halen.

Luisteren, voorkom dat je alleen maar aan het zenden bent als je met iemand aan het praten bent die je nog slecht tot niet kent. Stel jezelf in staat om te luisteren en te begrijpen wat gezegd wordt. Doe je dit niet dan komt het ongeïnteresseerd over en dit is niet bevorderlijk voor het opbouwen of behouden van je netwerk. Houd een actieve luisterhouding en probeer tussendoor even kort samen te vatten wat gezegd is om zeker te zijn dat je begrijpt wat er gezegd wordt. Hiermee voorkom je miscommunicatie en heeft de persoon waar je mee praat door dat je oprecht geïnteresseerd bent.

 

4. Netwerk zonder doel, maak het persoonlijk
Veel mensen hebben iemand waar ze tegen opkijken. Voor Ralf is dit niet anders en op het gebied van netwerken heeft hij ook een paar voorbeelden. Als eerst iemand waar hij zijn krachten recentelijk mee heeft gebundeld, Yvonne Kruizinga-Meier. Zij is eigenaar en trainer van bureau Diamant. Ze is gespecialiseerd op het gebied van netwerken en kent dus alle kneepjes uit het vak. Volgens Ralf beschikt zij over 1 eigenschap waar hij zelf nog wel eens moeite mee heeft. Ze is iemand die het leuk vindt om mensen te ontmoeten. Dat is wel logisch in haar vakgebied, maar hoe kun je dit zelf gebruiken in je eigen situatie?

Het is best spannend om af te stappen op een vreemde en al helemaal als je een doel in je hoofd hebt waar je die persoon bij nodig zal hebben. De extra zenuwen die dit met zich meebrengt kan nog wel eens tegen werken. Als je merkt dat dit bij jou het geval is, is het van belang om je zo min mogelijk met je doel bezig te houden. Ga het gesprek aan en durf iemand aan te spreken. Probeer tijdens je gesprek eerst achter jullie raakvlakken te komen, dit brengt het gesprek een beetje los en legt de focus een beetje van je doel af waardoor je minder zenuwachtig bent. Als je merkt dat jullie veel overeenkomsten hebben is het wel eens slim om je hulp aan te bieden in plaats van er om te vragen. Hiermee is het wie iets geeft ontvangt er iets voor terug van toepassing en dit lijdt vaker tot een langere succesvolle relatie.

 

5. Structureel en regelmatig netwerktaken doen
Ralf hoort vanuit zijn omgeving regelmatig dat mensen netwerken niet als belangrijke bezigheid zien. En anderzijds hoort hij ook dat mensen vaak vinden dat hun netwerk te klein is als ze zelf een keer hulp nodig hebben. Bij het samenstellen van je netwerk is het belangrijk om niet zomaar iedereen toe te gaan voegen maar om op basis van je eigen interesse, vakgebied en hobby’s strategisch een netwerk op te bouwen. Dit kun je doen door er elke dag een kleine taak van te maken. Het is door neurowetenschappers bewezen dat het toewijzen van een dagdeel of tijdstip het meest efficiënt is en zorgt voor ritme. Maak daar gebruik van en rooster bijvoorbeeld elke dag na de lunch 10 minuten in om een netwerk opdracht te doen. Dit kan zijn op maandag iemand een bericht sturen hoe het gaat, dinsdag iemand je hulp aanbieden, op woensdag om hulp vragen en op donderdag actief je netwerk vergroten. Door het op deze manier in te delen ben je proactief en bewust bezig met je netwerk wat je in de lange termijn heel ver kan brengen!

 

Samenvattend

  1. Ben jezelf en ben oprecht.
  2. Luister goed naar iemand en probeer je in te leven.
  3. Ben niet bang om op nieuwe mensen af te stappen.
  4. Onderschat de kracht van je netwerk niet en durf hulp te vragen!
  5. Maak tijd vrij voor je netwerk en maak er een ritme van.

Mathijs:

“Ik hoop dat je iets uit de blog hebt kunnen halen waar je mee aan de slag kan. Ik ben heel benieuwd wat je er van vond gezien dit mijn eerste blog is. Als u meer wil weten over netwerken en alles wat er bij komt kijken durf dan die stap te zetten om mij een mail te sturen en ik help u graag verder. En voeg mij als eerste stap toe aan uw netwerk!”

Mathijs Koks op LinkedIn toevoegen.

Boek nu een incompany netwerktraining

Goed nieuws: netwerken kun je leren. Met een complete netwerktraining leren jij en je collega’s of relaties hoe je structureel een netwerk bouwt, onderhoudt en benut om jouw doelen te bereiken. Boek nu een netwerktraining en leer slim netwerken, zodat je kan profiteren van vruchtbare relaties, nieuwe kansen en klanten, meer zelfvertrouwen en een betere branding voor jezelf of je bedrijf.