+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Een pitch maken is lastig! Toch? Je moet goed weten wát je ermee wilt bereiken, je doelgroep kennen en een heldere kernboodschap kiezen. Je moet creatief en onderscheidend zijn en je publiek verrassen. Je moet overtuigingstechnieken gebruiken en het ook nog eens enthousiast én foutloos binnen 1 minuut opvoeren. Daar werk je als mens hard aan en dat kan alleen een menselijk brein toch? Of zou je met AI, artificial intelligence of kunstmatige intelligentie, ook een pitch kunnen maken? Ik deed een experiment met ChatGPT en deel graag de uitkomsten met jou!

Eerste test

Mijn eerste test deed ik door een pitch te laten schrijven voor Stichting Struikroven, de stichting waar mijn vrouw werkt. Ik weet dat er de nodige info over te vinden is online, dus daar moet ChatGPT wel raad mee weten toch?

Ik gaf het volgende commando in:

Schrijf een pitch voor de stichting struikroven met als call to action om partner van de stichting te worden. Gebruik als kernboodschap dat de stichting struikroven de bouw circulair maakt door groen te hergebruiken.

Het resultaat uit ChatGPT:

Beste lezer,

Wist u dat de bouwsector een van de grootste bijdragers is aan afvalproductie en CO2-uitstoot? De Stichting Struikroven is opgericht om hier verandering in te brengen en de bouw circulair te maken door groen te hergebruiken.

Ons doel is om zoveel mogelijk groen dat anders weggegooid zou worden, een nieuw leven te geven in de bouwsector. We doen dit door het struikroven: het legaal verwijderen van bomen en struiken die in de weg staan bij bouwprojecten. Dit groen wordt vervolgens gebruikt als bouwmateriaal, bijvoorbeeld als bekisting of als isolatiemateriaal.

Wij geloven dat de bouwsector de potentie heeft om een van de meest duurzame sectoren te worden, en door partner te worden van de Stichting Struikroven kunt u hieraan bijdragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er minder afval wordt geproduceerd en dat de CO2-uitstoot wordt verminderd. Bovendien is het hergebruiken van groen niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt het ook voor een unieke uitstraling van het gebouw.

Dus bent u op zoek naar manieren om uw bedrijf te verduurzamen en wilt u bijdragen aan een circulaire bouwsector? Word dan partner van de Stichting Struikroven en maak samen met ons de bouw circulair!

Met vriendelijke groet,

De Stichting Struikroven

Helemaal geen slecht resultaat, toch? Het genereren duurde maar 10 seconden ofzo, dus dat is snel klaar! Ik besloot om nog een paar tests te doen.

Ik gaf het volgende, algemene commando aan ChatGPT: Maak een pitch voor apple airpods.

Met dit als resultaat:

Beste lezer,

Als u op zoek bent naar een draadloze hoofdtelefoon die uw leven gemakkelijker maakt en tegelijkertijd een ongeëvenaarde geluidskwaliteit biedt, dan zijn de Apple AirPods de perfecte keuze voor u.

De AirPods zijn ontworpen om u de ultieme luisterervaring te bieden. Met hun geavanceerde audio-technologie kunt u genieten van heldere en scherpe audio, ongeacht waar u zich bevindt. Bovendien zijn ze uitgerust met een slimme sensor die automatisch detecteert wanneer u ze in uw oren doet en pauzeert de muziek wanneer u ze eruit haalt, waardoor u altijd in controle bent.

En als u op zoek bent naar gemak, dan zullen de AirPods u niet teleurstellen. Met slechts één tik kunt u Siri activeren om uw muziek te bedienen, een telefoongesprek te voeren of zelfs een routebeschrijving te krijgen. En met hun draadloze ontwerp en lange batterijduur kunt u ze de hele dag gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over opladen.

Of u nu onderweg bent, aan het sporten bent of gewoon wilt ontspannen, de Apple AirPods zijn de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar gemak, kwaliteit en vrijheid. Ervaar het zelf en bestel vandaag nog uw eigen paar.

Met vriendelijke groet, Apple AirPods.

Op zich ook helemaal geen slecht resultaat. Het bevat veel verkoopargumenten van het product en de structuur en taal is netjes. Ik zou me best kunnen voorstellen dat dit een basis is voor een goede pitch.

Ik merkte wel dat ik elementen miste en ik zie weinig creativiteit in de pitch. Het is een typische verkooppitch en het mist iets unieks of authentieks. Nog maar eens wat proberen.

Mijn input in ChatGPT:

Schrijf een pitch van 1 minuut voor autobedrijf sanders die gespecialiseerd zijn in Volvo’s. Met als doel om meer klanten voor auto onderhoud te krijgen. Met de doelgroep deelnemers aan een netwerkbijeenkomst. Met als hoofdboodschap dat hun onderhoud voorkomt dat iemand met pech komt te staan. Het is een verkooppitch. Met de pitchtechnieken humor, gebruik van cijfers en het beeldend maken van de pitch. De call to action is om je auto de volgende keer bij hen voor apk te brengen.

Beste deelnemers,

Wist u dat pech langs de kant van de weg niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk kan zijn? En wist u dat dit vaak voorkomen kan worden door goed en regelmatig onderhoud aan uw auto?

Als u op zoek bent naar betrouwbaar en deskundig auto-onderhoud, dan bent u bij Autobedrijf Sanders aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in Volvo’s en hebben al jarenlang ervaring in het onderhoud van deze auto’s.

Maar waarom zou u kiezen voor ons? Nou, simpelweg omdat wij weten hoe belangrijk het is om uw auto regelmatig te onderhouden. Wist u bijvoorbeeld dat een goed onderhouden auto minder brandstof verbruikt en minder CO2 uitstoot? En dat betekent niet alleen dat u kosten bespaart, maar ook bijdraagt aan een beter milieu.

En laten we eerlijk zijn, niemand zit te wachten op pech onderweg. Door regelmatig onderhoud te plegen, kunnen veel problemen tijdig worden opgespoord en verholpen, waardoor u met een gerust hart de weg op kunt.

Dus waar wacht u nog op? Breng uw Volvo de volgende keer bij ons voor APK en voorkom dat u met pech komt te staan. Bij Autobedrijf Sanders bent u in goede handen.

Dank u wel en hopelijk tot snel!

Met vriendelijke groet,

Autobedrijf Sanders.

Ik heb hierbij dus veel meer input gegeven en daarmee geprobeerd een betere pitch te krijgen. Het is inderdaad een betere pitch, maar niet alle input is meegenomen, helaas. Nog maar eens iets proberen.

Mijn input in ChatGPT:

Schrijf een pitch van 1 minuut voor trainingsbureau bliqsem dat korte en krachtige trainingen aanbiedt over ondernemende en communicatieve vaardigheden. De doelgroep van de pitch zijn ondernemers tijdens een netwerkbijeenkomst. Het doel van de pitch is om mensen te stimuleren op de website een offerte aan te vragen. De hoofdboodschap van de pitch is dat medewerkers die aan hun ondernemende en communicatieve vaardigheden werken succesvoller en productiever zijn. De pitch moet gebruik maken van storytelling en humor. De call to action is om naar de website van bliqsem te gaan en daar naar de trainingen te kijken.

Beste ondernemers,

Stelt u zich eens voor dat u op een dag een medewerker hebt die niet alleen goede ideeën heeft, maar deze ook nog eens op een duidelijke en overtuigende manier kan presenteren. Of dat u een werknemer hebt die met nieuwe oplossingen komt voor een probleem dat al jaren speelt binnen uw bedrijf. Klinkt als een droom, toch?

Maar wat als ik u vertel dat dit helemaal geen droom hoeft te zijn? Bij Trainingsbureau Bliqsem bieden wij korte en krachtige trainingen aan over ondernemende en communicatieve vaardigheden, waardoor uw medewerkers niet alleen succesvoller worden, maar ook productiever.

U zult versteld staan van de impact die deze vaardigheden hebben op uw bedrijf. Niet alleen zullen uw medewerkers beter samenwerken en meer verantwoordelijkheid nemen, maar ze zullen ook meer zelfvertrouwen hebben en beter kunnen omgaan met veranderingen binnen uw organisatie.

En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet werken met mensen die hun mannetje staan en ideeën aandragen waar u nooit aan gedacht had? Het is als het hebben van een goudmijn binnen uw organisatie.

Dus waar wacht u nog op? Bezoek onze website en vraag een offerte aan voor een van onze trainingen. Investeer in uw medewerkers en investeer in de toekomst van uw bedrijf.

Bedankt voor uw aandacht en tot snel!

Met vriendelijke groet,

Trainingsbureau Bliqsem.

Je ziet dat deze pitch lijkt op de vorige pitch van autobedrijf Sanders. De structuur is vergelijkbaar en het is niet echt een unieke pitch. De tekst loopt lekker en het is een doelgerichte, duidelijke tekst. Toch mist er iets, vind ik.

Een laatste test, dit keer over Fontys Hogeschool:

Schrijf een pitch van 1 minuut voor Fontys hogescholen. De doelgroep van de pitch zijn leeringen tijdens een studiekeuzeochtend. Het doel van de pitch is om leerlingen te stimuleren om na deze studiekeuzeochtend naar de open dag te komen. De hoofdboodschap van de pitch is dat Fontys een goede hogeschool is en dicht bij huis. De pitch moet gebruik maken van storytelling en humor. De call to action is om zich aan te melden op de website voor de open dag.

Beste leerlingen,

Stel je voor dat je eindelijk die felbegeerde studie hebt gevonden. Je hebt erover nagedacht, erover gedroomd en het is tijd om de stap te zetten. Maar waar moet je naartoe? Welke hogeschool past het beste bij jou?

Nou, laten we je vertellen, Fontys Hogescholen is de perfecte keuze! Waarom? Nou, ten eerste zijn we hier vlakbij, dus je hoeft niet ver weg te gaan om een topopleiding te krijgen. Maar het gaat niet alleen om de afstand. We bieden ook een breed scala aan opleidingen aan die allemaal gericht zijn op de praktijk en je voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Onze docenten zijn experts op hun vakgebied en zullen je begeleiden en ondersteunen tijdens je studie. Maar we zijn niet alleen serieus! We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij ons en dat er ruimte is voor plezier en ontspanning. Je zult veel nieuwe mensen ontmoeten, vrienden maken en onvergetelijke ervaringen opdoen.

Dus, ben jij klaar voor een uitdagende en leuke studie-ervaring? Meld je dan aan voor onze open dag en ontdek alles wat Fontys Hogescholen te bieden heeft. Wij kijken er alvast naar uit om je te ontmoeten!

Bedankt voor het luisteren en tot ziens op onze open dag!

Met vriendelijke groet,

Fontys Hogescholen.

Deze pitch neemt best goed de input mee in de tekst. De pitchtechnieken storytelling en humor worden niet meegenomen door ChatGPT. Uiteindelijk mis ik toch creativiteit en iets unieks, eerlijk gezegd.

Conclusie: is ChatGPT een goede manier om een pitch te maken?

Ik denk het nog niet. Als je goede input geeft en niet zoveel creativiteit of uniekheid zoekt, kan je met ChatGPT wel een leuke basistekst genereren. Sneller dan wanneer je dit zelf moet schrijven. En de woordkeuze is goed, compact, doelgericht. Misschien kan je voor stukjes van je pitch wel tekst laten genereren door ChatGPT en het dan samenvoegen.

Een goede pitch wordt bepaald door de keuze van de juiste pitchtechnieken die passen bij het unieke van de pitcher, het onderwerp en het publiek. Door een goede kernboodschap te kiezen en de pitch gestructureerd op te bouwen.

ChatGPT bouwt zelf een best goede basisstructuur op maar mist creativiteit en authenticiteit. Het kan je schrijfproces van delen van je pitch wel versnellen, maar helaas geen unieke en overtuigende pitch kant en klaar maken voor je. Sorry 🙂

Heb jij wél een idee om een goede applicatie te maken met AI waarmee je geweldige pitches kunt maken? Ik werk graag met je samen om iets gaaf te maken. We kunnen dan de kennis uit mijn boek over pitchen combineren met slimme technologie om mensen te helpen geweldige pitches te maken!

Zelf ook een keer proberen? Hier een link naar ChatGPT van OpenAI