+31 6 34417041 ralf@bliqsem.nl

Workshop vrijwilligersmarketing

Leer slimme marketingtechnieken te gebruiken om snel meer vrijwilligers te werven – en te behouden met de workshop Vrijwilligersmarketing. Boek nu een incompany workshop!

Veel mensen denken dat het grote verschil tussen vrijwilligerswerk en ‘gewoon’ werk is dat je er niet voor betaald krijgt. En dat is dus helemaal niet waar. Vrijwilligerswerk is helemaal niet gratis, mensen krijgen daar ook een (vaak vette) beloning voor. Sterker nog, organisaties die er vanuit gaan dat vrijwilligers ‘er niets voor hoeven te hebben’, slaan flink de plank mis. Want mensen zetten zich over het algemeen nooit belangeloos is. Net als bij betaald werk krijg je veel terug voor de tijd die je geeft aan de stichting of vereniging. Deze blog beschrijft 15 soorten salaris die vrijwilligers kunnen krijgen en heeft tot doel om mensen bewust te maken hoe waardevol vrijwilligers zijn en vrijwilligerswerk is.

”Het vraagt een mindshift bij zowel vrijwilligersorganisaties als mensen in het algemeen om de waarde van vrijwilligerswerk weer te zien én zelf te ervaren”.

Wat krijgt een vrijwilligers dan precies terug voor het werk?
Vrijwilligers geven niet alleen maar hun tijd ‘voor het hogere doel’, omdat ze daar aan willen bijdragen. Ze doen het ook om vaak zelfs direct iets terug te krijgen. Ik beschrijf hieronder 15 soorten salaris die vrijwilligers kunnen krijgen bij het doen van vrijwilligerswerk. En die dingen zijn ‘onbetaalbaar’; ze hebben niets met geld te maken en zijn van onschatbare waarde.


1. Contact met mensen

Door samen actief te zijn in een vereniging of stichting of waar dan ook heeft de vrijwilliger contact met andere mensen. Het is leuk om dingen samen te ondernemen en buiten andere activiteiten in je leven met specifieke groepen in contact te kunnen komen. Ook naast een betaalde baan kan het enorm verfrissend zijn eens met een heel andere groep mensen contact te hebben. Of misschien om het ook eens over andere dingen te hebben dan alleen je werk. Voor sommige mensen is het contact dat ze tijdens vrijwilligerswerk hebben heel essentieel om niet te veel op zichzelf aangewezen te zijn.


2. Nieuwe mensen ontmoeten

Stel je voor dat je ergens nieuw komt te wonen en je kent heel weinig mensen. Hoe kom je dan in contact met andere mensen? Je kunt natuurlijk bij je buren aanbellen of bij lokale activiteiten aansluiten. Het mooie aan vrijwilligerswerk is dat je al doende mensen kunt leren kennen. Je kunt ook echt iets van jezelf laten zien waardoor anderen snel een goed gevoel bij jou kunnen krijgen en er echt een band kan ontstaan. 


3. Netwerk uitbreiden

Bij veel belangrijke dingen in het leven heb je een netwerk nodig. Dat zijn alle mensen die je kent, een netwerk is essentieel voor allerlei dingen in je leven. Als je het even moeilijk hebt en hulp nodig hebt maar ook voor het vinden van een baan, vriendschappen, leuke hobby’s. Je ziet dat mensen met een actief (sociaal) netwerk gewoon happy’er zijn. Via vrijwilligerswerk bouw je heel gemakkelijk een goed netwerk op. Ook omdat mensen het waarderen dat je jezelf inzet merk je dat mensen erg voor je open staan.


4. Jezelf ontwikkelen

Door vrijwilligerswerk te doen kom je soms ook in aanraking met taken die je nog niet zo vaak gedaan hebt maar wel graag zou willen leren. Meestal is er goede begeleiding voor vrijwilligers en zijn er soms zelfs mogelijkheden om cursussen of trainingen te volgen. Vaak zijn er andere vrijwilligers waarvan je kunt leren hoe je een taak moet doen. Of je wordt uitgedaagd om zelf iets te proberen, uit te zoeken hoe het moet en je krijgt de voldoening als je iets steeds beter leert doen. Van jezelf ontwikkelen word je blij.


5. Je talenten gebruiken

Iedereen heeft talenten gekregen, dingen waar je gewoon van nature goed in bent en waar je in je (werkende) leven vaak goede dingen mee hebt kunnen doen. Dingen die anderen wisten te waarderen en waar je goede resultaten mee kreeg. Als je deze talenten kunt inzetten, voor jou dus heel ‘gewoon’, bereik je positief effect en krijg je vaak waardering van anderen. Dat vinden we allemaal fijn.


6. Je inzetten voor een ander

De meeste mensen hebben oog voor hun omgeving en andere mensen. We voelen altijd wel mededogen als we iemand zien die hulp kan gebruiken of zelfs concreet onze hulp vraagt. We hebben ook de neiging om te helpen, dat is onze natuur. Veel mensen hebben het plezier van iemand helpen ervaren in hun leven. Daarmee is dat al een beloning op zich, het plezier om te geven en je in te zetten voor een ander. Je ziet dat de wereld om je heen een beetje beter en blijer wordt en beseft je dat jij ook veel hulp ontvangt van anderen. 


7. Bijdragen aan een voor jou belangrijk doel

Het bijdragen aan een belangrijk, maatschappelijk doel was ‘vroeger’ een belangrijke drijfveer tijdens vrijwilligerswerk. Veel mensen hadden een missionaire drijfveer of een gevoel van plichtsbesef, soms ook meegekregen van vorige generaties. “Dat doe je toch voor de ander”, werd vaak gezegd. Er zijn altijd doelen of uitdagingen in de maatschappij die vragen dat we buiten onze eigen kleine leefwereld samenwerken voor een groter doel. Soms ligt dat doel in de toekomst (bijvoorbeeld klimaatverandering, buurtpreventie) maar soms is het ook heel dichtbij (eenzame ouderen, dagbesteding van mensen met een beperking). Het voelt goed om ‘op missie’ te zijn en te strijden voor een hoger doel.


8. Gezellige momenten samen met anderen

Vrijwilligerstaken vinden vaak plaats in gemoedelijke en ontspannen sfeer. Er is veel oog voor gezelligheid tijdens het werk en er is ruimte om samen koffie/thee te drinken en het over elkaar en elkaars leven te hebben. Veel activiteiten gebeuren in groepen mensen die veel met elkaar gemeen hebben of die samen iets willen doen of neerzetten. Het is waardevol om in zo’n sociale omgeving actief te kunnen zijn.


9. Aandacht

Tijdens vrijwilligerswerk krijg je persoonlijke aandacht van je collega’s en de organisatie. Ze zijn blij dat je er bent en er is vaak ruimte om te delen waar je mee bezig bent of hoe het met je gaat. Aandacht willen we allemaal en zeker als je zelf ook aandacht aan de anderen geeft kunnen het heel waardevolle momenten zijn.


10. Waardering

Voor een deel al genoemd bij een eerdere tip maar meestal krijg je veel waardering van je vrijwilligerswerk. Soms als je iemand direct helpt, dan krijg je een bedankje maar soms ook van andere betrokkenen, de organisaties of je collega’s dat je de moeite neemt om je eigen tijd in dit werk te steken. Waardering of een schouderklopje vinden we allemaal prettig toch?


11. Voldoening

Werk doen dat bij je talenten past geeft je voldoening. Dat je iets moois gemaakt hebt, een taak goed hebt uitgevoerd of iemand hebt geholpen. Dat een klus weer klaar is geef je ook de voldoening waarna je met plezier ook andere dingen uit je leven kunt gaan doen. Het is ook erg fijn ontspannen (op de bank?) als je net lekker gewerkt hebt.


12. Betrokkenheid bij je lokale omgeving

Door je in te zetten voor een organisatie of doel kom je in aanraking met mensen in je omgeving en weet je veel meer over wat er speelt. Je voelt je daardoor meer betrokken bij je omgeving en je voelt je ook meer thuis. Je komt daardoor ook vaker mensen tegen die jou kennen en herkennen en dat voelt goed.


13. Je komt nog eens ergens

Bij vrijwilligerswerk onderneem je samen dingen op plekken waar je anders misschien niet zou komen. Dat is leuk, je bent nu onderdeel van de organisatie en hebt soms speciale toegang tot plekken of je maakt kleine tripjes voor uitstapjes of specifieke activiteiten. Het houdt je in beweging en het is leuk om op veel verschillende plekken te komen.


14. Aardappelen

Aardappelen?? Ik doel op het specifieke voorbeeld dat je actief kunt zijn in een volkstuin of buurttuin en dat je dan natuurlijk ook aardappelen kunt verbouwen, die mogelijk verkocht wordt in de tuin. Maar je krijgt vaak ook zelf wat aardappels mee naar huis, er is vaak ruim voldoende. En dat is natuurlijk heerlijk en een leuke bijkomstigheid 🙂


15. Geweldige voorzieningen in jouw buurt

Als je jezelf inzet voor betere voorzieningen in jouw buurt, die meerdere mensen waarderen, heb je daar veel profijt van, ook zelf. Sommige mensen klagen over slechte voorzieningen in de buurt, anderen besluiten er iets aan te gaan doen samen met anderen. Die aanpakkersmentaliteit brengt meestal veel goeds!

Tips voor vrijwilligersorganisaties
Vraag jezelf af welke vormen van salaris jullie op dit moment ‘betalen aan vrijwilligers en of dat aansluit bij de behoeften van de vrijwilligers. Niet iedereen zoekt precies hetzelfde of heeft behoefte aan hetzelfde op dat moment. Misschien zijn er mensen die al voldoende sociale contacten hebben maar zijn ze juist op zoek naar persoonlijke ontwikkeling. Vergeet nooit om ook ’salaris’ te betalen aan je vrijwilligers; anders lopen ze vanzelf weg!

Tips voor vrijwilligers of mensen in het algemeen
Ben je op zoek naar een of meerdere van bovenstaande vormen van ’salaris’? Ga dan op zoek naar een stichting of vereniging die bij jou en je talenten past. Vraag ze hoe hun vrijwilligerswerk in elkaar zit en ga eens een keer zelf ervaren hoe het werkt. Welke taken ze hebben en wat jij zou kunnen doen. Ik garandeer je, je zult ongelofelijk ‘rijk’ worden.

Ralf Fleuren is zelf actief als vrijwilliger naast zijn werk als zelfstandig ondernemer en heeft van kinds af aan werk als vrijwilliger gedaan. Ralf wil een positieve bijdrage leveren aan de gevoelde trend dat steeds minder mensen vrijwilligerswerk willen doen.

”Het vraagt een mindshift bij zowel vrijwilligersorganisaties als mensen in het algemeen om de waarde van vrijwilligerswerk weer te zien én zelf te ervaren”.

Workshop vrijwilligersmarketing

Leer slimme marketingtechnieken te gebruiken om snel meer vrijwilligers te werven – en te behouden met de workshop Vrijwilligersmarketing. Boek nu een incompany workshop!